GDPR - Politika Zaštite Privatnosti

Ova stranica (combos.hr) je u vlasništu Udruge Combo, koja njom i upravlja.

Udruga Combo posvećuje veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje Udruga Combo obrađuje odnosno prikuplja kad se posjete naše internet stranice. Obrada osobnih podataka temelji se na jednoj od zakonitih osnova obrade.

Osobnim podacima smatraju se oni podaci koji Vas identificiraju (poput imena, spola, adrese, e-maila ili poštanske adrese i dr.). Udruga Combo ne prikuplja Vaše osobne podatke osim u slučaju kada se nam ih Vi izričito učinili dostupnima, čime pristajete odnosno dajete privolu na njihovo korištenje u niže navedene svrhe.

Udruga Combo koristit će Vaše osobne podatke za potrebe tehničkog upravljanja internetskim stranicama, analize preferenci te dostave općih i individualiziranih ponuda, s ciljem da Vam se omogući pristup posebnim informacijama te za potrebe komunikacije s Vama. Udruga Combo savjetuje svim roditeljima i skrbnicima da djecu poduče o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu. Usluge koje pružamo nisu namijenjene osobama mlađim od 18 godina, ali za podatke koje prikupljamo ili obrađujemo ne možemo znati da li se odnose na osobe mlađe od 18 godina. Savjetujemo svim roditeljima i skrbnicima da poduče osobe mlađe od 18 godina o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu.

Naše internet stranice koje posjećujete koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na Vašemu tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje Vašega računala prilikom sljedećeg posjeta stranice Udruge Combo. Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati  tehničke podatke kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično, ali pritom ne identificiraju osobu. Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske strance i boljeg korisničkog iskustva. Ti kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici. Ovisno o postavkama na Vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste suglasni njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite. Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite.

Udruga Combo ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost osobnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka. Napominjemo kako su Vaši podaci savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenoga pristupa i neovlaštenog izdavanja. Udruga Combo koristi najsuvremenije tehničke i organizacijske zaštitne mjere kako bi osiguralo sigurnost Vaših osobnih podataka.

Korisnik odlučuje koje podatke o sebi čini dostupnim Udruzi Combo. Ovim putem Vas obavještavamo kako imate pravo povući danu privolu u bilo kojem trenutku u cijelosti ili djelomično, na način da se obavijesti na e-mail adresu: [email protected] . Nadalje, po primitku izjave o povlačenju privole, pisanim putem ćemo potvrditi primitak, a osobni podaci koji su obuhvaćeni izjavom o povlačenju se više neće obrađivati počevši od datuma povlačenja privole. Napominjemo kako sve obrade i/ili prijenosi učinjeni do datuma povlačenja privole i dalje će ostati pravno valjani.

Osim prava na povlačenje privole korisnici, u skladu s važećim propisima o zaštiti podataka, imaju pravo na pristup i potvrdu od Udruge Combo u vezi s osobnim podacima, pravo na ispravak, pravo brisanja (“pravo na zaborav”), pravo na ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka te pravo na prigovor. Također, korisnici imaju pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu za zaštitu podataka.

U slučaju da ste odlučili da ne želite dijeliti svoje podatke, molimo Vas uvažite kako možda nećete moći pristupiti nekim dijelovima internet stranica.

Potres istjerao karakondžulu iz Peručkog jezera, potraga traje – Combo Portal

Potres istjerao karakondžulu iz Peručkog jezera, potraga traje

Akne-forbidden3 stap-zabranjeno3
karkondjula

Nedavno je potres od 4 stupnja po Richteru s epicentrom u akumulacijskom jezeru Peruča prodrmao stanovnike sinjske krajine, ali i probudio tajanstvenog stanovnika te vode stajačice. Dakako, radi se o zmijolikom čudovištu karakonđuli koje je ponovo viđeno nakon gotovo šest godina.
“Bile smo u našem vrtu, stotinjak metara od obale. Spazila sam nešto crno dugo možda 4-5 metara sa sjajnim ljuskama po sebi. Dozvala sam susjedu Mariju, a ona je viknula ribičima da dođu i ponesu dvogled,” povjerila se Mara Duvnjak (83), stanovnica uz Peruču, za Slobodnu Dalmaciju 2008. godine nakon što je susrela to biće.
Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako je ista karakonđula prošlog četvrtka krenula iz jezera državnom cestom DC1 ka Hrvacama, a potom se, piše župni list, sklupčala uz cestu da malo odrijema. Presreli su je hrvački đaci koji su picali vjeronauk i zazivali je pogrdnim imenima. Karakonđula, nervozna iza sna, potjerala ih je ih stravičnim siktanjem i neprijatnim pogledima. Nakon toga izgubio joj se svali trag. Neki tvrde kako je mir potražila u stranačkim prostorijama HSP Ante Starčević  Hrvace, koje su podugo napuštene jer je stranačko rukovodstvo izgubilo ključ. Drugi, pak, tvrde kako je krenula ka Vrlici i skriva se u opustjeloj dvorani za vjenčanja J.F. Kennedy u pitoresknom Potravlju. Ko će ga znat! Preporučamo oprez!

Karakonđula, kaže legenda, inače živi u podvodnom manastiru Dragović potopljenom 1958. godine prilikom stvaranja jezera Peruča. Napada pijance i odvlači ih u vodu.
“Sinko nije ti to zmija. Viđala sam ja zmije. Ova je debela ko ljudska noga u butu.” A kad je došla do obale nije skliz nula nego je skočila u vodu i po zvuku sam ocijenila da je teška,” kazala je svojevremeno M. D., stanovnica sela pored Peruče.
Jadan sinjski prirodoslovac smatra kako je karakondžula ustvari dalmatinski udav (kravosas), što je očevicima smiješno. Poznato je da su radnici prilikom gradnje HE Đale na Cetini 70-ih godina prošlog stoljeća rovokopačem prepolovili stvorenje nalik karakonđuli, no, ostaci tog stvora su misteriozno nestali. Kasnije se čulo da sinjski masoni nose cipele izrađene od karakonđuline kože .

Stožer za obranu od karakonđule Splitsko-dalmatinske županije