GDPR - Politika Zaštite Privatnosti

Ova stranica (combos.hr) je u vlasništu Udruge Combo, koja njom i upravlja.

Udruga Combo posvećuje veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje Udruga Combo obrađuje odnosno prikuplja kad se posjete naše internet stranice. Obrada osobnih podataka temelji se na jednoj od zakonitih osnova obrade.

Osobnim podacima smatraju se oni podaci koji Vas identificiraju (poput imena, spola, adrese, e-maila ili poštanske adrese i dr.). Udruga Combo ne prikuplja Vaše osobne podatke osim u slučaju kada se nam ih Vi izričito učinili dostupnima, čime pristajete odnosno dajete privolu na njihovo korištenje u niže navedene svrhe.

Udruga Combo koristit će Vaše osobne podatke za potrebe tehničkog upravljanja internetskim stranicama, analize preferenci te dostave općih i individualiziranih ponuda, s ciljem da Vam se omogući pristup posebnim informacijama te za potrebe komunikacije s Vama. Udruga Combo savjetuje svim roditeljima i skrbnicima da djecu poduče o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu. Usluge koje pružamo nisu namijenjene osobama mlađim od 18 godina, ali za podatke koje prikupljamo ili obrađujemo ne možemo znati da li se odnose na osobe mlađe od 18 godina. Savjetujemo svim roditeljima i skrbnicima da poduče osobe mlađe od 18 godina o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu.

Naše internet stranice koje posjećujete koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na Vašemu tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje Vašega računala prilikom sljedećeg posjeta stranice Udruge Combo. Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati  tehničke podatke kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično, ali pritom ne identificiraju osobu. Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske strance i boljeg korisničkog iskustva. Ti kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici. Ovisno o postavkama na Vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste suglasni njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite. Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite.

Udruga Combo ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost osobnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka. Napominjemo kako su Vaši podaci savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenoga pristupa i neovlaštenog izdavanja. Udruga Combo koristi najsuvremenije tehničke i organizacijske zaštitne mjere kako bi osiguralo sigurnost Vaših osobnih podataka.

Korisnik odlučuje koje podatke o sebi čini dostupnim Udruzi Combo. Ovim putem Vas obavještavamo kako imate pravo povući danu privolu u bilo kojem trenutku u cijelosti ili djelomično, na način da se obavijesti na e-mail adresu: [email protected] . Nadalje, po primitku izjave o povlačenju privole, pisanim putem ćemo potvrditi primitak, a osobni podaci koji su obuhvaćeni izjavom o povlačenju se više neće obrađivati počevši od datuma povlačenja privole. Napominjemo kako sve obrade i/ili prijenosi učinjeni do datuma povlačenja privole i dalje će ostati pravno valjani.

Osim prava na povlačenje privole korisnici, u skladu s važećim propisima o zaštiti podataka, imaju pravo na pristup i potvrdu od Udruge Combo u vezi s osobnim podacima, pravo na ispravak, pravo brisanja (“pravo na zaborav”), pravo na ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka te pravo na prigovor. Također, korisnici imaju pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu za zaštitu podataka.

U slučaju da ste odlučili da ne želite dijeliti svoje podatke, molimo Vas uvažite kako možda nećete moći pristupiti nekim dijelovima internet stranica.

Ta divna imena domaćih tvrtki i obrta… – Combo Portal

Ta divna imena domaćih tvrtki i obrta…

 

Septičke jame u Kaštelima prazni “Finoća“, mjesnu ribarnicu na Murteru drži “Orilo, gorilo, izgorilo“, a knjigovodstvom u Splitu bave se Ameba”, “Culpa” (lat. grijeh) i “Alibi. Nekad ste na Bačvicama mogli popiti osvježavajući napitak u objektuKrvavo kopito, taman nakon što ste naručili pribor za pisače iz tvrtke Opstanak” sa splitskih Dragovoda.

I nisu to imena i situacije iz neke uvrnute bajke ili pak kultnog “Alan Forda”, već stvarni i neobični nazivi tvrtki i obrta u Dalmaciji, kakvih se nađe i u ostatku zemlje. Primjerice, “Pediker za krave”, odnosno Obrt za njegu i rezidbu papaka iz Vukovara nije samo neuobičajen imenom, već i djelatnošću.PEDIKER ZA KRAVE

  • Puno se ljudi, za razliku od mene, ovim bavi na crno i bez odgovarajuće spreme. Mi radimo po cijelom Hrvatskoj, a laici se začude da postoji “Pediker za krave”. Onda ja njih pitam kako vi to svoje nokte redovito režete, a nitko vas ne muze dva puta dnevno – dometnuo je Krešimir Bačić, koji se za njegovatelja papaka školovao u Njemačkoj.

U Splitu vas miševa i žohara mogu riješiti deratizatori tvrtke otrovnog imena “Ciklon”, a krov nad glavom osigurati će vam u agenciji “Dabarstan”.

  • Ma, nema to veze s dabrovima i gradnjom brana, nego ime je od sela Dabar kod Peruče iz kojeg potječem. Neki to prevode i kao dobar stan, pa neka im bude – razjasnila nam je vlasnica Dabarstana.

Stobrečki “Matan i Jaranen” kao što ime kaže ipak nije tvrtka unuka Škilje iz Zagvozda i njegovih prijatelja, ali jest preuzeto iz knjige Ivana Raosa “Prosjaci i sinovi” i serije snimljenoj po njoj.

– To je ime i spomen mojoj Imotskoj krajini. Tijekom rata kad je tvrtka osnovana mnogi su mu se čudili, a bili smo prvi trgovci španjolskim proizvoda “sve po 12 kuna”. Nismo baš radili kao Matan u “Prosjacima”, iako je bilo muvanja u ratnim godinama. No, uvijek smo pazili na obveze radnicima i državi, tako da danas “Matan i Jaranen” ozbiljna firma koja posluje s velikim trgovačkim lancima s proizvodima od stakla i plastike za domaćinstvo i ugostiteljstvo – objasnio je je Mate Ivanović, vlasnik “Matana i Jaranena“.

U Stobreču stoluje i tvrtka “Makro”, a u njoj nećete pribaviti eskort ili noćne dame kao što bi na prvu pomislili, već proizvode za ugostiteljstvo i trgovine. Tako “Finoća” iz Kaštel Sućurca, ne bavi se graviranjem ili filigranstvom, već su odabrani koncesionari Grada Kaštela za pražnjenje septičkih jama. Bave se i bušenjem bunara, servisom te odčepljivanjem kanalizacije.

  • U Splitu je desetljećima glavno komunalno poduzeće bila “Čistoća”. No, mi smo prije 20 godina odlučili postati im konkurencija i duh njihova imena slijediti nazivom “Finoća”. Radimo grube stvari, ali barem to izvodimo fino – poručio je Stipe Gabelica, voditelj u “Finoći“.

Neven Lordan vlasnik obrta „Orilo, gorilo, izgorilo“ iz Tisnog na Murteru kaže da je u imenu sažet njegov život iz ratničkih dana. “Svekar voda” iz Kaštel Kambelovca, pak, nije tvrtka koja veliča supruginog oca, a niti nekakva čudotvorna voda koja pomlađuje ili pere svekre. Naziv je to mjesta i potoka mjesta kraj Livna odakle potječe vlasnik Mladen Pavlinović.

SAKATA NEMAN, LAŽNI SVJEDOK I MASNI

Zagrepčani se nakon sprovoda nekad znali krijepiti u birtiji Kod veselog Mrtvaca, a nasuprot suda u kafiću Lažni svjedok. Danas caffe Lažni svjedok postoji samo u Bjelovaru. Kraj zagrebačkog kolodvora radi i birtija “živopisnog” imena “Sakata neman“, a pečenjara “Masni” u Hrvatskom Leskovcu desetljećima je bila, kao što samo ime kaže, hram ljubitelja kalorične hrane, posebice pljeskavica.

Mak Jovanović