GDPR - Politika Zaštite Privatnosti

Ova stranica (combos.hr) je u vlasništu Udruge Combo, koja njom i upravlja.

Udruga Combo posvećuje veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje Udruga Combo obrađuje odnosno prikuplja kad se posjete naše internet stranice. Obrada osobnih podataka temelji se na jednoj od zakonitih osnova obrade.

Osobnim podacima smatraju se oni podaci koji Vas identificiraju (poput imena, spola, adrese, e-maila ili poštanske adrese i dr.). Udruga Combo ne prikuplja Vaše osobne podatke osim u slučaju kada se nam ih Vi izričito učinili dostupnima, čime pristajete odnosno dajete privolu na njihovo korištenje u niže navedene svrhe.

Udruga Combo koristit će Vaše osobne podatke za potrebe tehničkog upravljanja internetskim stranicama, analize preferenci te dostave općih i individualiziranih ponuda, s ciljem da Vam se omogući pristup posebnim informacijama te za potrebe komunikacije s Vama. Udruga Combo savjetuje svim roditeljima i skrbnicima da djecu poduče o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu. Usluge koje pružamo nisu namijenjene osobama mlađim od 18 godina, ali za podatke koje prikupljamo ili obrađujemo ne možemo znati da li se odnose na osobe mlađe od 18 godina. Savjetujemo svim roditeljima i skrbnicima da poduče osobe mlađe od 18 godina o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu.

Naše internet stranice koje posjećujete koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na Vašemu tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje Vašega računala prilikom sljedećeg posjeta stranice Udruge Combo. Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati  tehničke podatke kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično, ali pritom ne identificiraju osobu. Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske strance i boljeg korisničkog iskustva. Ti kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici. Ovisno o postavkama na Vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste suglasni njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite. Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite.

Udruga Combo ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost osobnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka. Napominjemo kako su Vaši podaci savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenoga pristupa i neovlaštenog izdavanja. Udruga Combo koristi najsuvremenije tehničke i organizacijske zaštitne mjere kako bi osiguralo sigurnost Vaših osobnih podataka.

Korisnik odlučuje koje podatke o sebi čini dostupnim Udruzi Combo. Ovim putem Vas obavještavamo kako imate pravo povući danu privolu u bilo kojem trenutku u cijelosti ili djelomično, na način da se obavijesti na e-mail adresu: [email protected] . Nadalje, po primitku izjave o povlačenju privole, pisanim putem ćemo potvrditi primitak, a osobni podaci koji su obuhvaćeni izjavom o povlačenju se više neće obrađivati počevši od datuma povlačenja privole. Napominjemo kako sve obrade i/ili prijenosi učinjeni do datuma povlačenja privole i dalje će ostati pravno valjani.

Osim prava na povlačenje privole korisnici, u skladu s važećim propisima o zaštiti podataka, imaju pravo na pristup i potvrdu od Udruge Combo u vezi s osobnim podacima, pravo na ispravak, pravo brisanja (“pravo na zaborav”), pravo na ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka te pravo na prigovor. Također, korisnici imaju pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu za zaštitu podataka.

U slučaju da ste odlučili da ne želite dijeliti svoje podatke, molimo Vas uvažite kako možda nećete moći pristupiti nekim dijelovima internet stranica.

Renesansna marunada Borgija – Combo Portal

Renesansna marunada Borgija

U rubrici Dogodilo se na današnji dan nailazimo na priču o velikoj orgiji koju je don Cesare, vanbračni sin pape Aleksandra VI., organizirao krajem listopada 1501. na vatikanskom dvoru.

Korumpiranu papinsku obitelj Borgia šire su mase upoznale preko TV serije, i nekako nam povijest bude bliža kad je u pokretnoj slici i ima nasilja i seksa. U rubrikama Dogodilo se na današnji dan nailazimo na priču o velikoj gozbi koju je don Cesare, vanbračni sin pape Aleksandra VI., organizirao krajem listopada 1501. na vatikanskom dvoru. Tadašnji papinski tajnik i službeni kroničar Johann Burchard vrlo slikovito opisuje zabavu dvorjana i 50 odabranih poštenih prostitutki ili kurtizana. Nakon večere, žene su uzvanike zabavljale plesom, a smišljena je i zgodna igra sakupljanja kestena rasutih među svijećama na podu dvorane. Uzbuđeni muškarci pohotno su promatrali razodjenute djevojke kako četveronoške sakupljaju plodove i zabava se uskoro pretvorila u raskalašenu orgiju, poznatu kao Bal kestena. Navodno su najrevniji pastusi i nagrađivani prema broju ejakulacija, tako da bi s gozbe kući ponijeli i kakav svileni odjevni predmet ili par cipela.

Iako se ova priča savršeno uklapa u sliku obitelji Borgia kao kriminalne obitelji u rangu Sopranosa, u nekim interpretacijama se postavlja pitanje koliko je za vjerovati autoru zapisa o ovom diskutabilnom povijesnom događaju. U istom djelu on naziva papu „spužvom vječno žednom krvi i zlata“ i vrlo spremno pljuje po lešu mrtvog pape, dok najavljuje imenovanje novog čelnika crkve. No činjenica je da su biografije pape Aleksandra VI. i sina mu Cesarea jednako ispunjene kako političkim, tako i seksualnim ambicijama, i na putu do moći prolijevala se ne samo krv, već i sperma.

Jalova Jela

 

 

 

 

foto: Jodorowski/ Manara: Borgia.