GDPR - Politika Zaštite Privatnosti

Ova stranica (combos.hr) je u vlasništu Udruge Combo, koja njom i upravlja.

Udruga Combo posvećuje veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje Udruga Combo obrađuje odnosno prikuplja kad se posjete naše internet stranice. Obrada osobnih podataka temelji se na jednoj od zakonitih osnova obrade.

Osobnim podacima smatraju se oni podaci koji Vas identificiraju (poput imena, spola, adrese, e-maila ili poštanske adrese i dr.). Udruga Combo ne prikuplja Vaše osobne podatke osim u slučaju kada se nam ih Vi izričito učinili dostupnima, čime pristajete odnosno dajete privolu na njihovo korištenje u niže navedene svrhe.

Udruga Combo koristit će Vaše osobne podatke za potrebe tehničkog upravljanja internetskim stranicama, analize preferenci te dostave općih i individualiziranih ponuda, s ciljem da Vam se omogući pristup posebnim informacijama te za potrebe komunikacije s Vama. Udruga Combo savjetuje svim roditeljima i skrbnicima da djecu poduče o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu. Usluge koje pružamo nisu namijenjene osobama mlađim od 18 godina, ali za podatke koje prikupljamo ili obrađujemo ne možemo znati da li se odnose na osobe mlađe od 18 godina. Savjetujemo svim roditeljima i skrbnicima da poduče osobe mlađe od 18 godina o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu.

Naše internet stranice koje posjećujete koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na Vašemu tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje Vašega računala prilikom sljedećeg posjeta stranice Udruge Combo. Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati  tehničke podatke kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično, ali pritom ne identificiraju osobu. Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske strance i boljeg korisničkog iskustva. Ti kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici. Ovisno o postavkama na Vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste suglasni njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite. Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite.

Udruga Combo ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost osobnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka. Napominjemo kako su Vaši podaci savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenoga pristupa i neovlaštenog izdavanja. Udruga Combo koristi najsuvremenije tehničke i organizacijske zaštitne mjere kako bi osiguralo sigurnost Vaših osobnih podataka.

Korisnik odlučuje koje podatke o sebi čini dostupnim Udruzi Combo. Ovim putem Vas obavještavamo kako imate pravo povući danu privolu u bilo kojem trenutku u cijelosti ili djelomično, na način da se obavijesti na e-mail adresu: [email protected] . Nadalje, po primitku izjave o povlačenju privole, pisanim putem ćemo potvrditi primitak, a osobni podaci koji su obuhvaćeni izjavom o povlačenju se više neće obrađivati počevši od datuma povlačenja privole. Napominjemo kako sve obrade i/ili prijenosi učinjeni do datuma povlačenja privole i dalje će ostati pravno valjani.

Osim prava na povlačenje privole korisnici, u skladu s važećim propisima o zaštiti podataka, imaju pravo na pristup i potvrdu od Udruge Combo u vezi s osobnim podacima, pravo na ispravak, pravo brisanja (“pravo na zaborav”), pravo na ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka te pravo na prigovor. Također, korisnici imaju pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu za zaštitu podataka.

U slučaju da ste odlučili da ne želite dijeliti svoje podatke, molimo Vas uvažite kako možda nećete moći pristupiti nekim dijelovima internet stranica.

Drug Lovre (95) koji je umalo smaknuo Mussolinijevog guvernera Dalmacije – Combo Portal

Drug Lovre (95) koji je umalo smaknuo Mussolinijevog guvernera Dalmacije

Splitski umirovljenik u svojoj 95-oj godini uključio se u izbornu utrku. Prošao je ofenzive na Neretvi i Sutjesci, te umalo 1942. godine izvršio atentat na Mussolinijevog guvernera Dalmacije Giuseppea Bastianinija. Krenuo je u bitku za X. izbornu jedinicu kao kandidat SRP-a...

Vidjevši kuda svijet ide i tko ga vodi, Lovre Reić, splitski partizan, skojevac i zamalo atentator, zaključio je u svojoj 95-oj godini da nema druge nego upustiti se u izbornu utrku. Član je Socijalističke partije rada (SRP), stranke koju je osnovao njegov kućni prijatelj Stipe Šuvar, a zahvaljujući partijskom stažu i predanosti ideji socijalizma, upisan je kao njihov drugi kandidat na listi za X. izbornu jedinicu. Reić politički je aktivan od 1937. godine, jer se još kao golobrad uključio u SKOJ-evce nadahnut komunističkom idejom o klasnoj jednakosti i pravdi, a svojih se političkih uvjerenja nije odrekao niti u desetom desetljeću života. Bio je “drug” Lovre, kako voli da ga se oslovlja (nikako s gospodine), partizanski komandant, prošao ofenzive na Neretvi i Sutjesci, među prvim sa svojima suborcima ušao u oslobođeni Knin 1944., a godinu dana kasnije i u Trst. Čak je prije odlaska u partizane umalo izvršio atentat na Mussolinijevog guvernera Dalmacije Giuseppea Bastianinija.

  • Pokret SKOJ-a prije 2. svjetskog rata bio je ilegalan, ali u Splitu vrlo masovan. Uključila se srednjoškolska, težačka i šegrtska omladina. Išli bi nekoliko puta godišnje na tzv. izlete, a ustvari okupljanje skojevaca na izvore rijeka Žrnovnica i Jadro oko Splita, ponijeli kupače, a i gradele kako bi sve sličilo na piknik, a ne na okupljanja skojevaca. Postavili bi straže uokolo, te proučavali Marxa, Engelsa, čitali omladinski list Proleter, diskutirali, tražili odgovore. No, 1938. godine nas oko 720 skojevaca na demonstracijama protiv režima uhapsila je jugoslavenska Kraljevska policija, bio sam među onima koji su mjesecima bili u zatvoru i izašli bez presude početkom 1939. godine jer je tadašnji režim počeo popuštati pod utjecajem Vladka Mačeka – prisjetio se najstariji kandidat na ovogodišnjim izborima koji je usprkos podmaklim godinama izuzetno britka uma i fizički okretan.tito kod Lovre

Lovre je odrastao u imućnijoj obitelji u splitskom Varošu, a rano je postao svjestan teškog života svojih susjeda i neimaštine u prijeratnom Splitu. Kaže da još u djetinjstvu osjetio je empatiju prema siromašnim varoškim vršnjacima, a pomalo se iz toga izrodio njegov politički svjetonazor utemljen na otporu prema kapitalizmu kojeg se od tada nije odrekao.

  • Moja je obitelj imala pekaru, trgovinu mješovite robe, pet velikih vinograda, dvije kuće za iznajmljivanje, podrume za konje, gojili smo prasce – ničega nam nije nedostajalo. No, kako sam se svakodnevno igrao s djecom u Varošu, jednom sam izašao iz kuće sa sendvičem od pancete i kruha. Tu je bio moj vršnjak Luka, iz obitelji Siriščević s četvero djece koji su vrlo teško živjeli, imali su polje bez vode i samo kozu da muzu mlijeko. Zapazio sam Lukin pogled kad sam donio taj sendvič, i tad me je nešto proparalo. “Evo, evo, Luka uzmi ga” rekao sam svom prijatelju i od tada kao da nisam bio isti – ispričao je Reić.

Nakon epizode s uhićenjem, Lovre je postao sve agilniji kao skojevac, pa kad je stigao 2. svjetski rat u Split, uključio se u ilegalni pokret protiv talijanskih okupatora. Žarko je želio otići u partizane, no, prve godine rata pripalo ga je da kruhom iz obiteljske pekare opskrbljuje svoje suborce koji su djelovali u ilegali, digne u zrak kakav talijanski kamiončić, a potom i da eliminira ključnog čovjeka talijanske okupacijske vojske.

  • S još jednim momkom iz bombaške udarne grupe spremili smo se izvršiti atentat na Mussolinijevog upravitelja Dalmacije Bastianinija. Trebao je održati govori u lipnju 1942. za neku svečanost na Rivi, a mi smo večer prije našli mjesto u krovištu jedne kuće gdje smo donijeli bombe i pištolje. Imali smo detaljan plan napada i bijega. No, uočila nas je jedna susjeda i doznalo se da se nešto sprema, te smo iskrali se iz te kuće prije koprifoga (policijskog sata). Počeli su nas tražiti karabinjeri, pronašli su oružje, a sutradan Bastianini se uopće nije pojavio na Rivi. Poslije toga nije bilo izbora, otišao sam u partizane, a iduće noći kako me fašisti nisu našli kod kuće, zatvorili su moje roditelje, dva brata i sestru, strinu, baku i djeda. Brata i sestru su potom internirali u Italiji. Roditelji su ostali u zatvoru sve do kapitulacije Italije. Majku su mi ubili ustaše dvije godine kasnije, bila je sam u kući, nikad se nije saznalo što se točno zbilo – kazao je Reić.

U partizanima je srčani Lovre uznapredovao do komadanta bataljuna, prošao dvije velike ofenzive, preživio tifus i dva ranjavanja. Dobio je mnoštvo odlikovanja, među njima i tri ordena za hrabrost. Nakon rata ostao je u vojnoj službi, te završio Visoku vojnu akademiju. Postao je predavač strategije i operatike, a umirovio se koncem 60-ih godina prošlog stoljeća.

Politikom se bavio kao član SKH, a partiju je napustio 1989. godine sukobivši se oko društvenih reformi koje je pripremili zagrebačka središnjica, kako veli, za “uvođenje kapitalizma i stvaranje uvjeta za dovođenje desnice na vlast”.

  • Bilo nas je 500-ak na SDP-ovoj na konferenciji 1989.godine u Splitu u Mjesnoj zajednici Meje, a kao temu su naveli privredne i društvene reformama. Opa! Kakve društvene reforme?! – iznenadio sam se. Tad sam tamo napravio zbrku i prekinut je sastanak. Drugu sedmicu, opet je organiziran sastanak, toliko sam se ražestio da sam poletio da zviznem admirala Leticu i rekao sam im: “Više vama ne pripadam”. Tad su stvoreni uvjeti za Tuđmanov naum da Hrvatska bude zemlja za 200 bogatih obitelji, da se narod i zemlja osiromaši – razočaran je Reić.

Kasnije je dobio poziv od svog prijatelja Stipe Šuvara da se priključi SRP-u, te je s pokojnim admiralom Josipom Žužulom i današnjim predsjednikom splitskog SRP-a Rankom Adorićem krenuo okupljati pristaše i otvarati podružnice stranke diljem Dalmacije.

– SDP je postao birokratska i neučinkovita partija. Previše je tu zavladao oportunizam, sve se gleda kroz novac, izgubili su ljudskost. Recite kako ovaj Baldasar može biti gradonačelnik u gradu heroja i prvoboraca te polagati vijence na spomenik vojne postrojbe koja nosi ime po zločincu Rafaelu Bobanu. U ono vrijeme skojevaca, ne bi baš dobro prošao. Jasno mi je da SRP i uđe s par ljudi u Saboru ne može napraviti puno. Mi smo ostali spomen na Komunističku partiju i Titovu politiku progresa i jednakosti – zaključio je Reić.

Drago mu je što se u X. Izbornoj jedinici natječe na izborima se dvojicom drugih ratnika– generalom Damirom Krstičevićem (HDZ) te brigadirom Ante Kotromanovićem (SDP) koji su kao i Reić oslobađali Knin od okupatora, samo u razmaku od pola stoljeća.

 

S.MuSharaf