GDPR - Politika Zaštite Privatnosti

Ova stranica (combos.hr) je u vlasništu Udruge Combo, koja njom i upravlja.

Udruga Combo posvećuje veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje Udruga Combo obrađuje odnosno prikuplja kad se posjete naše internet stranice. Obrada osobnih podataka temelji se na jednoj od zakonitih osnova obrade.

Osobnim podacima smatraju se oni podaci koji Vas identificiraju (poput imena, spola, adrese, e-maila ili poštanske adrese i dr.). Udruga Combo ne prikuplja Vaše osobne podatke osim u slučaju kada se nam ih Vi izričito učinili dostupnima, čime pristajete odnosno dajete privolu na njihovo korištenje u niže navedene svrhe.

Udruga Combo koristit će Vaše osobne podatke za potrebe tehničkog upravljanja internetskim stranicama, analize preferenci te dostave općih i individualiziranih ponuda, s ciljem da Vam se omogući pristup posebnim informacijama te za potrebe komunikacije s Vama. Udruga Combo savjetuje svim roditeljima i skrbnicima da djecu poduče o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu. Usluge koje pružamo nisu namijenjene osobama mlađim od 18 godina, ali za podatke koje prikupljamo ili obrađujemo ne možemo znati da li se odnose na osobe mlađe od 18 godina. Savjetujemo svim roditeljima i skrbnicima da poduče osobe mlađe od 18 godina o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu.

Naše internet stranice koje posjećujete koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na Vašemu tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje Vašega računala prilikom sljedećeg posjeta stranice Udruge Combo. Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati  tehničke podatke kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično, ali pritom ne identificiraju osobu. Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske strance i boljeg korisničkog iskustva. Ti kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici. Ovisno o postavkama na Vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste suglasni njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite. Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite.

Udruga Combo ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost osobnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka. Napominjemo kako su Vaši podaci savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenoga pristupa i neovlaštenog izdavanja. Udruga Combo koristi najsuvremenije tehničke i organizacijske zaštitne mjere kako bi osiguralo sigurnost Vaših osobnih podataka.

Korisnik odlučuje koje podatke o sebi čini dostupnim Udruzi Combo. Ovim putem Vas obavještavamo kako imate pravo povući danu privolu u bilo kojem trenutku u cijelosti ili djelomično, na način da se obavijesti na e-mail adresu: [email protected] . Nadalje, po primitku izjave o povlačenju privole, pisanim putem ćemo potvrditi primitak, a osobni podaci koji su obuhvaćeni izjavom o povlačenju se više neće obrađivati počevši od datuma povlačenja privole. Napominjemo kako sve obrade i/ili prijenosi učinjeni do datuma povlačenja privole i dalje će ostati pravno valjani.

Osim prava na povlačenje privole korisnici, u skladu s važećim propisima o zaštiti podataka, imaju pravo na pristup i potvrdu od Udruge Combo u vezi s osobnim podacima, pravo na ispravak, pravo brisanja (“pravo na zaborav”), pravo na ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka te pravo na prigovor. Također, korisnici imaju pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu za zaštitu podataka.

U slučaju da ste odlučili da ne želite dijeliti svoje podatke, molimo Vas uvažite kako možda nećete moći pristupiti nekim dijelovima internet stranica.

Tomotaka Takahashi: Čovjekoliki roboti će biti i u vašem džepu za pet godina – Combo Portal

Tomotaka Takahashi: Čovjekoliki roboti će biti i u vašem džepu za pet godina

Tomotaka Takahashi (41), renomirani japanski znanstvenik koji je po svjetskom časopisu Science popular spada među 33 osobe koji će promijeniti budućnost, ovog je tjedna na Sveučilištu u Splitu predstavio neke od svojih 35 humanoidnih robota koji će, kako najavljuje, uskoro postati nam dio svakodnevnice. Njegovi čovjekoliki roboti prepoznaju glas i odgovaraju na pitanja, plešu, rade sklekove, igraju nogomet, voze bicikle, uspinju se uz konopac, mogu biti telefoni, video projektori, pa i boraviti u svemiru.Dizajnirani su po uzoru na likove iz japanskih anima, posebice po Astro Boyu koji je ovog znanstvenog suradnika Sveučilištu u Tokiju osvojio još kao šestogodišnjaka. Takahashijevi izumi objedinjuju znanost i zabavu.

  • U Japanu se robote vidi negdje između “mašina” i”ljudi”, kao što su recimo crtani junaci Astro Boy, Gigantor, Doraemon. Imaju zabavni karakter, Na zapadu je ta granica oštrija – doživljava ih se kao “uglavnom ljudskije” ili “uglavnom robotskije”, kao što je razlika recima između Terminatora ili R2D2 iz Ratova zvijezda. Preferiram izradu malih robota jer osim što su spretniji, od njih ljudi imaju manja i realističnija očekivanja nego od velikih. Također, zalažem se za humanoidniji izgled robota kako bi ljudima se s njima olakšalo povezivanje. Razvoj velikih robota je rašireniji u ostatku svijetu nego li u kod nas Japanu kao što su dronovi, automobili s automatskim upravljanjem, no još nije postignuta odgovarajuća razina praktične primjene – rekao je Takahashi, koji je svog prvog robota napravio s 8 godina, a od 1999. godine ih dizajnira pod okriljem svoje tvrtke Robo Garage.

U Splitu je predstavio Evoltu, robotića visokog svega 7 cm koji se 2008. godine uspeo uz konopac na 503 m visok Grand Cannyon pogonjen alkanim baterijama Panasonica, a uspon je savladao za 6 sati i 46 minuta što je Takahashiju donijelo jedno od tri mjesta koja je osvojio u Guinnesovoj knjizi rekorda.

 

Splitska publika imala je priliku vidjeti i Robija nastalog u Robo Garageu, koji je prodan u 150 tisuća primjeraka, a može zabavljati vlasnika puštanjem glazbe, pjevanjem, plesom, mijenjati mu TV programe, iščitavati vremensku prognozu i elektroničku poštu. Robi komunicira s 250 fraza i komandi, a “emocije” iskazuje promjenama boje očiju.

Takahashijev komunikacijski robot Kirobo je u kolovozu 2013. godine postao prvi robot astronaut. Upućen je na Međunarodnu svemirskoj postaji gdje je 18 mjeseci pomogao posadi u eksperimentima pri nultoj gravitaciji. Kirobo prepoznaje glasove, ali i lica članova posade, te snima videa izravno u svemiru. Pri tome je izveo prvu svemirsku komunikaciju između robota i čovjeka (s astronautom Koichijem Wakatom) što mu je donijelo mjesto u Guinnessevoj knjizi rekorda. Splićanima je Takahashi predstavio ViSiON, robota visokog 47 cm koji je pobijedio na Robo Cupu 2004-2008, te RoBoHoN (Robot Smartphone), kombinaciju malenog robota i pametnog telefona, koji je ima svjetsku premijeru imao u listopadu lani, a trebao bi biti pušten na tržište za pet godina.

  • Ljude zanimaju fizičke mogućnosti robota, ali oni mogu pomoći ljudima i prikupljajući informacije. Recimo, RoBoHoN ima i humanoidni izgled što će ljudima olakšati komunikaciju jer neobično nam je razgovarati s kutijom kao do sada. Naši pametni telefoni imaju puno funkcija, ali njih ne smatramo prijateljima ili partnerima. RoBoHoN ima stoga dio ljudskosti u sebi. Postajemo sve umorniji od virtualnih stvari, imamo milijune aplikacija za smartphone, a počinju nam nedostajati prave stvari. Naši komunikacijski uređaji RoboHoNom donosi i to da će glasovna komunikacija potpuno zamijeniti diranje zaslona. Za pet godina svi ćemo imati ovakvog malog čovječuljka u džepu – najavio je Takahashi dodavši kako inovacije posljednjih godina nastaju ponajprije iz zabave, pa tek onda iz potrebe, pozivajući se na primjere You Tubea, Facebooka i Twittera.

Sob MuSharaf – El Roboto Balcanico