GDPR - Politika Zaštite Privatnosti

Ova stranica (combos.hr) je u vlasništu Udruge Combo, koja njom i upravlja.

Udruga Combo posvećuje veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje Udruga Combo obrađuje odnosno prikuplja kad se posjete naše internet stranice. Obrada osobnih podataka temelji se na jednoj od zakonitih osnova obrade.

Osobnim podacima smatraju se oni podaci koji Vas identificiraju (poput imena, spola, adrese, e-maila ili poštanske adrese i dr.). Udruga Combo ne prikuplja Vaše osobne podatke osim u slučaju kada se nam ih Vi izričito učinili dostupnima, čime pristajete odnosno dajete privolu na njihovo korištenje u niže navedene svrhe.

Udruga Combo koristit će Vaše osobne podatke za potrebe tehničkog upravljanja internetskim stranicama, analize preferenci te dostave općih i individualiziranih ponuda, s ciljem da Vam se omogući pristup posebnim informacijama te za potrebe komunikacije s Vama. Udruga Combo savjetuje svim roditeljima i skrbnicima da djecu poduče o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu. Usluge koje pružamo nisu namijenjene osobama mlađim od 18 godina, ali za podatke koje prikupljamo ili obrađujemo ne možemo znati da li se odnose na osobe mlađe od 18 godina. Savjetujemo svim roditeljima i skrbnicima da poduče osobe mlađe od 18 godina o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu.

Naše internet stranice koje posjećujete koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na Vašemu tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje Vašega računala prilikom sljedećeg posjeta stranice Udruge Combo. Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati  tehničke podatke kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično, ali pritom ne identificiraju osobu. Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske strance i boljeg korisničkog iskustva. Ti kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici. Ovisno o postavkama na Vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste suglasni njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite. Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite.

Udruga Combo ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost osobnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka. Napominjemo kako su Vaši podaci savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenoga pristupa i neovlaštenog izdavanja. Udruga Combo koristi najsuvremenije tehničke i organizacijske zaštitne mjere kako bi osiguralo sigurnost Vaših osobnih podataka.

Korisnik odlučuje koje podatke o sebi čini dostupnim Udruzi Combo. Ovim putem Vas obavještavamo kako imate pravo povući danu privolu u bilo kojem trenutku u cijelosti ili djelomično, na način da se obavijesti na e-mail adresu: [email protected] . Nadalje, po primitku izjave o povlačenju privole, pisanim putem ćemo potvrditi primitak, a osobni podaci koji su obuhvaćeni izjavom o povlačenju se više neće obrađivati počevši od datuma povlačenja privole. Napominjemo kako sve obrade i/ili prijenosi učinjeni do datuma povlačenja privole i dalje će ostati pravno valjani.

Osim prava na povlačenje privole korisnici, u skladu s važećim propisima o zaštiti podataka, imaju pravo na pristup i potvrdu od Udruge Combo u vezi s osobnim podacima, pravo na ispravak, pravo brisanja (“pravo na zaborav”), pravo na ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka te pravo na prigovor. Također, korisnici imaju pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu za zaštitu podataka.

U slučaju da ste odlučili da ne želite dijeliti svoje podatke, molimo Vas uvažite kako možda nećete moći pristupiti nekim dijelovima internet stranica.

In memoriam: Andro Damjanić (1929.-2016.) – nije bilo dana da ništa nije slikao… – Combo Portal

In memoriam: Andro Damjanić (1929.-2016.) – nije bilo dana da ništa nije slikao…

Andro Damjanić živuća je povijest splitske novinske fotografije. Ostao je vjeran crno bijelim fotkama od dječačkih dana kad je prve slike napravio susjedovom box kamerom. Zabilježio je fotoaparatom ruskog predsjednika Nikitu Hruščova, redatelja Alfred Hitchocka,Ivana Meštrovića, mnogo puta Josip Broza, kao i brojne drugi akteri druge polovice 20. stoljeća. Prije karijere fotografa markirao je srdele za Oceanografski institut u Splitu, radio i u bolničkom laboratoriju. Bio je Damjanić i dopredsjednik nesretno ugaslog Društva neženja, autoinstruktor, osnivač i kustos ribarskog muzeja u rodnoj mu Vrboskoj na Hvaru.

andro-damjanic-24-sata-11-4-2015– U susjedstvo je ljeti iz Splita dolazio barba Mene koji mi je mi je darovao box cameru i počeo sam sa 7-8 godina snimati stvari oko sebe. Zanimljivo je da je on mene snimio osmi dan nakon rođenja. Mislili su da neću poživit jer sam bio nedonošče, pa su me, eto, htjeli fotografirati za uspomenu. No, ispalo je da sam dobre godine nakupio – ispričao je Damjanić.

U 12. godini. nabavio je Kodakov foto aparat na mijeh i zaljubio se u fotografiju. Kasnije je od snimanja đačkih ekskurzija koje bi došle u Split počeo zarađivati sitan novac, a vrlo brzo navikao se i na romanse s djevojkama koje bi snimio.

– Bit će se zato nisam ni oženio. Napravio bih slike, naplatio troškove i stvorio kakvu vezu s tim djevojkama. Bilo je toga, ali nećemo o tome. Imam 47 aparata i oko 24.000 negativa. Danas sa sobom nosim digitalni aparat, blesigraf kako ga zovem, i nema dana kad ništa ne slikam – kazao je Damjanić.

U Slobodnoj Dalmaciji zaposlio se kao fotoreporter 1959. godine,a tu je dočekao mirovinu 1995. godine. Radio je s prvacima splitskog novinarstva, a dobro pamti i da ga je Miljenko Smoje istjerao iz hotelske sobe u Dubrovniku da spava na hodniku jer on “nit’ sa ženom ne spava u istoj sobi“.

Živim bez programa, ali dobro utrošim dan. Družim se, samac sam, pa sebi sam kuham, peglam, šijem, ako što treba. Jedem puno ribe, malo mesa, te slabo večeram. Smanjio sam alkohol, nekad sam znao otresti i dvi tri litre crnog s novinarskom bandom; Momčilom Popadićem, Smojom… Bit’ će jer sam još u djetinjstvu da ojačam zadojen s hmuticom, napitkom od mlijeka s vinom – otkrio nam je Damjanić.

 

Mak Jovanović za 24 sata (11.4.2015. godine)

foto: Tino Jurić