GDPR - Politika Zaštite Privatnosti

Ova stranica (combos.hr) je u vlasništu Udruge Combo, koja njom i upravlja.

Udruga Combo posvećuje veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje Udruga Combo obrađuje odnosno prikuplja kad se posjete naše internet stranice. Obrada osobnih podataka temelji se na jednoj od zakonitih osnova obrade.

Osobnim podacima smatraju se oni podaci koji Vas identificiraju (poput imena, spola, adrese, e-maila ili poštanske adrese i dr.). Udruga Combo ne prikuplja Vaše osobne podatke osim u slučaju kada se nam ih Vi izričito učinili dostupnima, čime pristajete odnosno dajete privolu na njihovo korištenje u niže navedene svrhe.

Udruga Combo koristit će Vaše osobne podatke za potrebe tehničkog upravljanja internetskim stranicama, analize preferenci te dostave općih i individualiziranih ponuda, s ciljem da Vam se omogući pristup posebnim informacijama te za potrebe komunikacije s Vama. Udruga Combo savjetuje svim roditeljima i skrbnicima da djecu poduče o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu. Usluge koje pružamo nisu namijenjene osobama mlađim od 18 godina, ali za podatke koje prikupljamo ili obrađujemo ne možemo znati da li se odnose na osobe mlađe od 18 godina. Savjetujemo svim roditeljima i skrbnicima da poduče osobe mlađe od 18 godina o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu.

Naše internet stranice koje posjećujete koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na Vašemu tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje Vašega računala prilikom sljedećeg posjeta stranice Udruge Combo. Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati  tehničke podatke kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično, ali pritom ne identificiraju osobu. Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske strance i boljeg korisničkog iskustva. Ti kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici. Ovisno o postavkama na Vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste suglasni njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite. Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite.

Udruga Combo ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost osobnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka. Napominjemo kako su Vaši podaci savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenoga pristupa i neovlaštenog izdavanja. Udruga Combo koristi najsuvremenije tehničke i organizacijske zaštitne mjere kako bi osiguralo sigurnost Vaših osobnih podataka.

Korisnik odlučuje koje podatke o sebi čini dostupnim Udruzi Combo. Ovim putem Vas obavještavamo kako imate pravo povući danu privolu u bilo kojem trenutku u cijelosti ili djelomično, na način da se obavijesti na e-mail adresu: [email protected] . Nadalje, po primitku izjave o povlačenju privole, pisanim putem ćemo potvrditi primitak, a osobni podaci koji su obuhvaćeni izjavom o povlačenju se više neće obrađivati počevši od datuma povlačenja privole. Napominjemo kako sve obrade i/ili prijenosi učinjeni do datuma povlačenja privole i dalje će ostati pravno valjani.

Osim prava na povlačenje privole korisnici, u skladu s važećim propisima o zaštiti podataka, imaju pravo na pristup i potvrdu od Udruge Combo u vezi s osobnim podacima, pravo na ispravak, pravo brisanja (“pravo na zaborav”), pravo na ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka te pravo na prigovor. Također, korisnici imaju pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu za zaštitu podataka.

U slučaju da ste odlučili da ne želite dijeliti svoje podatke, molimo Vas uvažite kako možda nećete moći pristupiti nekim dijelovima internet stranica.

VITO CELLINI (94): Njujorški bersaljer koji nije u 2. svjetskom ratu želio ubijati Dalmatince već s njima piti rakiju – Combo Portal

VITO CELLINI (94): Njujorški bersaljer koji nije u 2. svjetskom ratu želio ubijati Dalmatince već s njima piti rakiju

Njegova nesvakidašnja životna priča uskoro će biti objavljena u knjizi "Cellini: Freedom Fighter - The biography of a soldier, guerilla fighter, secret agent and weapons inventor " američkog pisca J. Michael Handa, a vrlo je moguće da će se po njoj snimati i dokumentarac. Stoga je Hand je u pratnji Vite nedavno obišao Hrvatsku kako bi se na licu mjesta uvjerio u autentičnost njegovih svjedočenja kojih se ovaj 94. godišnjak sjeća do sitnih detalja. S Vitom smo se susreli tijekom kratkog boravka u Splitu gdje je 1943. godine upoznao obitelj koja mu je pomogla prebjeći u partizane.

Njujorčanin Vito Cellini (94) nedavno je obišao Dalmaciju, mjesta u kojima je ratovao, pio rakiju i prijateljevao s domaćim svijetom. Tijekom Drugog svjetskog rata prošao je put od talijanskog bersaljera do partizana u Podbiokovlju, a postao je i špijun Savezničke vojske u Milanu netom nakon talijanske kapitulacije. Krajem rata Cellini vratio se u Ameriku, usmjerio svom pozivu mehaničara, inovatora i specijaliste za oružje, a povremeno je, kako nam je povjerio, radio i na rušenjima diktatorskih režima u Latinskoj Americi. Njegova nesvakidašnja životna priča uskoro će biti objavljena u knjizi “Cellini: Freedom Fighter – The biography of a soldier, guerilla fighter, secret agent and weapons inventor ” američkog pisca J. Michael Handa, a vrlo je moguće da će se po njoj snimati i dokumentarac. Stoga je Hand je u pratnji Vite nedavno obišao Hrvatsku kako bi se na licu mjesta uvjerio u autentičnost njegovih svjedočenja kojih se ovaj 94. godišnjak sjeća do sitnih detalja. S Vitom smo se susreli tijekom kratkog boravka u Splitu gdje je 1943. godine upoznao obitelj koja mu je pomogla prebjeći u partizane.

Vito Cellini 02Rodio se kao najstarije od petero dijete u obitelji doseljenika Francesca Cellinija iz Barija 1923. godine u SAD-u. Njegov otac bio je uvjereni fašist i obožavatelj Benita Mussolinija, tako da je i jednu od tri kćeri nazvao njegovim imenom, a i prije rata, kako se sjeća Vito, osnovao je Fašističku partiju u New Yorku. Na Duceov poziv otac vratio je obitelj u Italiju, a Vitu kojeg je još ranije poslao da živi kod bake i djeda u Bari jer mu je umrla majka, natjerao da se bori u fašističkoj vojsci jer on je sam nogu izgubio u 1. svjetskom ratu i nije mogao vojevati. Mladi Cellini je služio u Zadru, Rijeci, šibenskom zaleđu, te Splitu, ispočetka uvjeren da se bori za ispravnu stvar i štiti ovdašnji narod. Bio je u jurišnim postrojbama prepoznatljivima po šeširima urešenima tetrijebovim perima. Cellini se ubrzo uvjerio da stvari idu potpuno pogrešno jer su njegovi suborci umjesto neprijateljskih vojnika više ubijali civile, a za to bivali i novčano nagrađivani.
BERSAGLIERI009
– Kako mi je otac bio fašist nisam završio u običnoj vojsci, već bersaljerima. Upravo na ovom kratkom putovanju kroz Hrvatsku obišli gdje je to bilo, naime čuvao sam željezničku prugu kod Perkovića koju su partizani je neprestano napadali i dizali u zrak. Nisam želio ići u rat, smatrao sam se Amerikancem, no, otac je bio odlučan, rekao je da moram ići i da mu ne sramotim ime. Iako su me uvjeravali da dolazim štititi ljude ovdje, ubrzo sam vodio da su mnogi moji suborci stigli činiti samo zlodjela. Sukobio sam se sa zapovjednikom svoje regimente koji je to poticao, a posebice jer je davao po 500 lira za svakog ubijenog ovdašnjeg stanovnika bez obzira je li on bio vojnik, žena, starac ili dijete – ispričao je Cellini, koji je na otvaranju Muzeja pobjede i oslobođenja Dalmacije u Šibeniku dobio povelju za svoj doprinos antifašizmu.
Pred kraj talijanske okupacije Dalmacije, Cellini se našao u Splitu i upoznao mladu djevojku koja mu je pomogla pobjeći iz vojske. Dao joj je u vremenima teške oskudice kolut parmezana ukraden iz vojnog skladišta, te zamolio mladu Splićanku može li se zauzvrat okupati kod njezine obitelji.
– Ne sjećam se kako se zvala, a u njezinoj kući su bili majka, sestra blizanka i još jedna sestra, a živjeli su blizu splitske luke. Ako ovo netko od njih pročita, molio bih da mi se jave. Ta djevojka me je spojila s partizanima i uskoro sam se našao pod komandom Makaranina Polde Mikulića u 4. bataljunu 9. brigade XX. Dalmatinske divizije. Moj je zadatak bio da popravljam oružje. Naime, završio sam za mehaničara, još kao dijete sam se počeo baviti oružjem. Kasnije mi je uz druge izume, smišljanje inovacija za oružje postao poziv – ispričao je Cellini.
Nakon nešto više od pola godine provedenih s partizanima, Vito je otišao u Savezničku bazu na jugu Italije u prosincu 1943. godine. Otud je poslan da kao tajni agent da oko Milana locira pogone za bombardiranje koji su još proizvodili oružje nakon kapitulacije Italije i bili pod njemačkom upravom sve do 1945. godine.
– Obavio sam puno prljavog posla kao agent u Milanu. Rekao sam sestri koja je živjela tamo, ovdje se bombardira jer sam im ja rekao. Ona je na to rekla; to je tvoj posao, a ti si i Amerikanac – prisjetio se Cellini.Vito Cellini
Okončanjem rata, vratio se u New York. Posvetio se mehanici, te osmislio 19 patenata s područja od medicine do oružja. Naime, američke elitne postrojbe Delta force i danas koriste njegov stabilizator za ručno oružje koji smanjuju trzaje i skriva plamen pri ispaljivanju municije. Radio je i kao stručnjak za suzbijanje terorizma, no, to je posve druga priča koja nam nije do kraja stigao ispričati za kratkog boravka u Splitu. Cellini je proveo 66. godina u braku s velikom životnom ljubavi Francescom koja je umrla prije tri godine. Iako još teško podnosi gubitak supruge, živi život punim plućima, putuje svijetom i upoznaje ljude.
– Namjeravam živjeti 120 godina, a kako sam oduševljen Hrvatskom i ovdašnjim ljudima, volio bih dio godine provoditi ovdje. Drugi sam put tu nakon rata, a ovo je dobra prigoda da se opskrbim vašom rakijom od koje čašicu popijem svaki dan otkad me je komandant Poldo navukao na nju. Čak sam natjerao i moje američke prijatelje da u svojoj kući imaju bocu rakije kako bi me mogli poslužiti kad im dođem – dodao je vitalni Vito.

Mak Jovanović

https://www.youtube.com/watch?v=rr6Xmo5EnsE